Fındıkta Budama
FINDIKTA BUDAMA
Fındıkta Budama:
Fındığın dikimi ile başlayan ve ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden
en önemli kültürel uygulamalardan biridir.
BUDAMANIN FAYDALARI
Ø
Düzgün ve kuvvetli taç oluşumunu sağlar,
Ø
Bitkilerin daha uzun süre verim çağında
kalmasını sağlar,
Ø
Bitkilerin daha kaliteli meyve vermesini sağlar,
Ø
Verim artışı sağlar,
Ø
Bitkilerin daha iyi ışık almasını ve
havalanmasını sağlar,
Ø
Tozlanma oranını artırır,
Ø
Kök sürgün temizliği yapılarak, bunların su ve
besin maddelerini sömürmeleri engellenir,
Ø
Bakım, hasat, hastalık ve zararlılarla mücadele
vb. teknik işlemler kolaylaşır,
Ø
Ağaç kısa sürede verime yatar,
Ø
Verimde dalgalanmalar azalır.
BUDAMA
ZAMANI
Sonbahar-Kış
Budaması: Budamaya bitkinin dinlenmeye girdiği ve büyük oranda yaprakların
döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır. Kış soğuklarından önce
tamamlanmalıdır. Ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş, kurumuş, sıklaşmış,
gelişmeden geri kalmış dallar ile kök sürgünleri temizlenmelidir.
İlkbahar
Budaması: Sonbahar-kış budamasının eksikliklerini tamamlayan bir budamadır.
Mart ayından itibaren başlayan yaklaşık 3 aylık dönemde gerçekleştirilmelidir.
FINDIKTA
BUDAMA ÇEŞİTLERİ
1-Dikim
Budaması: Dikimden önce fidanların zedelenmiş kökleri, sağlam doku
noktasından kesilmeli ve uzun kökler kısaltılmalıdır. Fidanlar 35-40 cm
uzunluğunda olacak şekilde bir göz üzerinden tırnak bırakılmadan, gözün ters
istikametinden budama makası ile kesilmelidir.
2-
Şekil Budaması: Ülkemizde kullanılan
geleneksel dikim şekli olan ocak dikim sisteminde şekil budaması şu şekilde
yapılır:
1. Yıl dikimi takip eden gelişme yılında
fidanlara müdahale edilmez.
2. Yıl Mart ayında, tomurcuklar uyanmadan
önce topraktan 5 cm yükseklik kalacak şekilde fidanların tepesi vurulur. Mayıs
ayı sonlarına doğru kesim yerinden çıkan sürgünlerden iyi gelişen ve dışa bakan
bir tanesi seçilir, diğerleri kesilir. Fidanların bakımı düzenli bir şekilde
3. Yıl fidanlarda bir önceki yıl seçilen sürgün 100 cm yükseklikten ve yine toprağa
bakan göz üzerinden kesilir. Bu kesim işleminden sonra gelişen sürgünlerden bir
tanesi doruk dalını diğer iki tanesi de yan dalları oluşturmak üzere sağlı
sollu olarak seçilir ve diğerleri kesilir.
4. Yılın
Mart ayında doruk dal ile iki yan dal, gelişme durumların göre, 60-80 cm’den ve
dışa bakan göz üzerinden kesilir. Daha az gelişme gösterenlere dokunulmaz.
Düzenli bakım sonucunda, seçilen dallar üzerinde o yılın sürgünlerinden
karşılıklı olarak gelişen ikişer sürgün dışındakiler çıkarılır. Son yıl da aynı
işlem tekrar edilerek 5. Yılın sonunda şekil budaması tamamlanmış olur.
3-Verim (Ürün) Budaması: Fındıkta tam verim çağı çeşide, bakım
şartlarına ve ekolojiye göre değişmekle birlikle 20-25yaşlarına kadar devam
etmektedir. Bundan sonra ana dallar üzerindeki yan dallarda sıklaşma, sürgün
faaliyetlerinde ve buna bağlı olarak da verimde azalmalar gözükür.
Verim budamasında, ağaca ilk 5 yılda verilmiş şekle bağlı
kalmak koşuluyla;
Ø Kurumuş,
kırılmış ve cılız sürgünler ile ocak içlerine doğru büyümüş sürgünler
çıkarılmalı,
Ø Ocak
dışına doğru çok uzamış sürgünler kısaltılmalı,
Ø Ocak
içlerini açmaya yönelik olarak yaşlanmış, hastalıklı ve üst üste gelişme
gösteren dallar dip kısımlardan kesilmeli,
Ø Kesilen
dalların yerine, aynı yönde gelişme gösteren kök sürgünlerinden birinin
gelişmesine izin verilmeli(ikame dal)
Fındık ocaklarında her yol bol
miktarda gelişen kök sürgünlerini, yılda en az iki kez olma üzere Mayıs sonu ile Haziran başı arasında ve sonbaharda sürgünler temizlenmelidir.
4-Gençleşirme Budaması: Fındıkta diğer meyve türlerinden faklı
olarak, dal yaşı ve dikim yaşı vardır. Ekonomik verim çağında olan bahçelerde,
ocakların içinden kesilecek olan yaşlı dalların yerine, kesimden 5-6 yıl önce
bunların yerini alacak olan sürgünler belirlenir. Bu sürgünlerin gelişmesine
izin verilerek, verimde süreklilik sağlanır.
BUDAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Ø Ocaklar
arası mesafe en az 4 m olmalı,
Ø Ocaktaki
dal sayısı 5-6 adetten fazla olmamalı
Ø Yaşlı
dalların yerine bırakılan ikame dallar ocağın dış kısmında gelişen kök
sürgünlerinden seçilmeli,
Ø Budama
doğru zamanda yapılmalı
Ø Bahçe
içerisindeki ve kenarlardaki diğer meyve ağaçları kesilmeli
Ø Fındık
ocaklarının içi boş olmalı
Fındık dalları ne kadar çok güneş alırsa yıllık sürgünlerde o kadar
uzun ve fazla olur. Unutulmamalıdır ki; fındıkta yüksek verim yıllık sürgün
adedi ve sürgün uzunluğu ile ilişkilidir.
Ana dalların kesilmesi sırasında
diğer dalların yaralanmamasına dikkat edilmeli,
Ø
Budama artıkları bahçede bırakılmamalı ve bahçe
içinde yakılmamalı,
Ø
Bahçeye tozlayıcı olarak dikilmiş çeşitler
kesilmemeli,
Ø
Dallar budama testeresiyle toprak seviyesinden
pürüzsüz bir şekilde kesilmeli,
Ø
Ocaklarda kurumuş, kırılmış, yaşlanmış ve
hastalıklı dal olmamalıdır.
Ortahisar Ziraat Odası
HANIM TURAN
Ziraat Mühendisi / Tarım Danışmanı